Protein shakes: help, keuzestress! - Nutrition Maniacs

Protein shakes: help, keuzestress!

Protein shakes: help, keuzestress!

Als je de wereld van protein shakes binnenstapt, is het gemakkelijk om de weg kwijt te raken. Honderden verschillende soorten met verschillende etiketten van verschillende merken voor verschillende prijzen. Wat is het verschil? En, welke moet je kiezen? Help, keuzestress! Hou nog even vol, alles gaat een stuk duidelijker worden.

In het vorige artikel heb je kunnen lezen waarom jij als sporter grote hoeveelheden eiwit nodig hebt, zowel voor als na het sporten. In het kort bestaan je spieren uit eiwitten, die tijdens work-outs verbruikt worden. Als je hen niet voorziet van een voldoende hoeveelheid eiwit, zullen ze niet in staat zijn om te herstellen, laat staan groter of sterker te worden. Vandaag beantwoorden we de vraag: welk type eiwit moet je dan nemen?

Eiwitpoeders zijn verkrijgbaar in twee soorten eiwit: wei (of in het Engels ‘whey’) en caseïne. Zowel caseïne als wei zijn belangrijke componenten voor krachtsporters, maar er is een belangrijk verschil. Caseïne wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Op deze manier profiteer je langer van de aanwezigheid van dit eiwit in je lichaam en wordt de afbraak van spieren tegengegaan. Wei wordt juist snel door je darmen opgenomen en komt daardoor snel in je bloedsomloop terecht. Het draagt met name bij aan de opbouw van spieren.

Wei kan op verschillende manieren geproduceerd worden. Afhankelijk van welke manier er bij de productie gebruikt is, kunnen verschillende varianten weipoeder ontstaan. Concentraat is de vorm die de minste bewerkingen heeft ondergaan, waardoor het doorgaans een goedkope vorm van eiwit poeder is. Naast eiwit, bevat deze vorm ook een relatief hoog percentage aan (melk)suikers en vet. Isolaat is een extra keer gefilterd, waardoor deze vorm een stuk puurder is en uit ten minste 90% eiwit bestaat. Hydroisolaat is nog een extra keer bewerkt, waarbij de eiwitten in kleinere stukjes, peptides, zijn gebroken. Hierdoor kan deze vorm makkelijker door het lichaam worden opgenomen. Door deze extra bewerkingen, is deze vorm doorgaans echter ook de duurste van de drie.

Dus wanneer kun je deze eiwitten nu het beste nemen? Nutrition Maniacs raadt je aan caseïne te nemen wanneer je lichaam in rust is. Je kunt caseïne daarom het beste nemen voor het slapengaan of op rustdagen. Wei is juist de beste keuze wanneer je net gesport hebt en je spieren een hoge, snelle behoefte aan eiwit hebben. Om de hoogst mogelijke hoeveelheid eiwit binnen te krijgen is wei (hydro)isolaat de beste keuze. Meer over welke hoeveelheid eiwit goed bij jouw lichaam past, kun je in het volgende artikel lezen.

Alle informatie in dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Mocht je hierover of over dit onderwerp vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina!

Share this post