Protein: powder gives you power! - Nutrition Maniacs

Protein: powder gives you power!

Protein: powder gives you power!

Zodra je met regelmaat in de sportschool te vinden bent, kom je er niet meer onderuit: flink wat meer eiwitconsumeren! Eiwit is de nummer één voedingsstof waar sporters niet zonder kunnen en dat is niet zo gek: het heeft vele voordelen! Helaas is er zoveel informatie over te vinden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, in een serie artikelen legt Nutrition Maniacs je stap voor stap alles over eiwitten uit. We beginnen met een korte inleiding.

Gewichtstraining, weerstandstraining, krachttraining: verschillende namen voor dezelfde type oefeningen. Tijdens deze work-outs laat je je skeletspieren gewicht verplaatsen of bewegen, waardoor ze samentrekken. Dit zal op den duur zorgen voor meer krachtlanger anaeroob uithoudingsvermogen en grotere spiermassa. Om deze samentrekkingen te kunnen doen, hebben je spieren brandstof nodig in de vorm van glucose uit koolhydraten, vetzuren uit vetten en aminozuren uit eiwitten. In dit artikel gaan we dieper in op het laatste.

Omdat je spieren uit eiwitten bestaan, is  eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof. Deze eiwitten zijn opgebouwd uit kleine deeltjes, genaamd aminozuren. Er bestaan 22 aminozuren, waarvan er 9 essentieel genoemd worden, omdat ons lichaam ze niet kan aanmaken. Daarom moeten we ze door middel van ons dieet binnenkrijgen. De overige 13 kunnen gemaakt worden uit de eerste 9 en zijn daarom niet-essentieel. Het eiwit dat je kiest om voor en na je work-outs te nemen, moet daarom op z’n minst de volgende 9 aminozuren bevatten: histidine, isoleucineleucinelysinemethioninephenylalaninethreoninetryptophan en valine. Type eiwitten die al deze essentiële aminozuren bevatten, worden complete eiwitten genoemd.

Tijdens het trainen ben je je lichaam aan het afbreken. Je lichaam bevindt zich dan in de katabole staat. Na het trainen kom je in een anabole / opbouwende fase terecht. Deze opbouwende fase kun je alleen bereiken door het gebruik van de juiste voedingssupplementen. Eiwitten zijn hierop het antwoord.

Je spieren hebben dan ook de meeste behoefte aan eiwit tijdens en direct na je training. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het aanvullen van eiwit na krachttraining de opbouw van spiereiwit verhoogt en tegelijkertijd de afbraak van spiereiwit verlaagt. Je wilt zorgen dat je je voorraad aanvult voordat deze op is en daarom moet je eiwit net voor en direct na een work-out consumeren. Wacht niet langer dan 30 minuten om maximaal van de voordelen te profiteren! Een manier om je eiwitten binnen te krijgen is door middel van voeding en eiwitsupplementen. Eiwitpoeders zijn de meest bekende. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en beschikbaar in vele verschillende smaken, zodat je goed kunt variëren. Ook eiwitrepen zijn populair, gemakkelijk voor onderweg en de lekkere trek.

Alle informatie in dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Mocht je hierover of over dit onderwerp vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina!

Eiwitten kopen? Bekijk hier ons eiwitshake assortiment of klik hier hier voor alle eiwitrijke voeding.

Share this post