Koolhydraatpraat: vermijden of juist niet?! - Nutrition Maniacs

Koolhydraatpraat: vermijden of juist niet?!

Koolhydraatpraat: vermijden of juist niet?!

De eeuwige koolhydraatdiscussie: zijn ze nou wel of niet goed voor een sporter? Lees gauw verder om erachter te komen wat koolhydraten eigenlijk precies zijn!

Koolhydraten kunnen op vele verschillende vormen in voeding voorkomen. Je kunt deze onderverdelen in twee categorieën: simpele en complexe koolhydraten. Simpele koolhydraten zijn suikers en komen bijvoorbeeld voor in fruit, groente en natuurlijk alles wat met suiker gemaakt is, zoals snoep of koek.

Complexe koolhydraten zijn zetmeel, glycogeen en vezels. Zetmeel komt voor in granen (zoals tarwe, rijst, rogge en haver), peulvruchten (zoals erwten, bonen, soja en linzen) en knollen (zoals aardappelen). Producten die van deze stoffen gemaakt worden, zoals brood en pasta, bevatten dus ook complexe koolhydraten. Glycogeen is geen voedingsbron, maar de vorm waarin koolhydraten in het lichaam worden opgeslagen, daarover lees je hieronder meer. Vezels ten slotte komen voor in alle bovengenoemde producten, maar kunnen tijdens het bewerkingsproces verloren gaan. Bij volkoren producten zijn (een deel van) de vezels behouden. Hoewel vezels niet door het lichaam verteert kunnen worden, zijn ze ontzettend gezond! Vezels in haver, gerst, het vruchtvlees van fruit en bonen kunnen cholesterol verlagen en zijn daarom goed voor het hart. Vezels in tarwe, peulvruchten, zaden en fruit- en groenteschillen zijn goed voor je darmen en ondersteunen zo je spijsvertering.

Wat gebeurt er dan als je deze producten in je mond stopt? Koolhydraten kunnen op twee manieren in het lichaam voorkomen: als glucose in het bloed en als glycogeen opgeslagen in de lever en spieren. Als je een product eet waar koolhydraten inzitten, gaat dit door je spijsverteringsstelsel heen en komt de glucose terecht in je bloed. Nu kan de glucose als energie gebruikt worden. Als dit niet nodig is, wordt de glucose opgeslagen als glycogeen. Op een moment dat je cel activiteit verhoogt, wordt de glycogeen dan weer omgezet tot glucose om energie te kunnen leveren.

Je lichaam kan ook energie halen uit andere bronnen, zoals vet, maar koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam. De cellen van het zenuwstelsel gebruiken namelijk glucose, en rode bloedcellen kunnen zelfs enkel glucose als energiebron gebruiken. Koolhydraten zijn dus zeker belangrijk voor het lichaam. Ze zijn essentieel, wat betekent dat je ze door middel van je dieet moet binnenkrijgen, omdat je lichaam ze niet zelf kan maken.

Welke koolhydraten kun je dan het beste eten? En vooral: waarom? Stay tuned en houd de Nutrition Maniacs blogs in de gaten!

Share this post