Harder, better, faster, stronger... How do your muscles work? - Nutrition Maniacs

Harder, better, faster, stronger… How do your muscles work?

Harder, better, faster, stronger… How do your muscles work?

Leuk, al dat sporten. Een strakker lichaam, sterkere spieren. Maar wat gebeurt er nu precies met die spieren terwijl jij je in het zweet staat te werken? Hoe werkt dat allemaal vanbinnen? Lees gauw verder!

Het menselijk lichaam heeft drie soorten spieren: hartspieren, gladde spieren en skeletspieren. Gladde spieren bewegen zonder dat je je daar bewust van bent, bijvoorbeeld om je organen te laten functioneren. Wanneer je skeletspieren beweegt, is dit juist wel bewust, zoals bijvoorbeeld tijdens een work-out. We gaan daarom eens wat beter naar deze spiersoort kijken.

Je lichaam bestaat uit zo’n zevenhonderd skeletspieren. Deze bestaan uit trosjes, genaamd fasciculi. Deze fasciculi zijn vervolgens opgebouwd uit cellen. Deze cellen bevatten eiwitvezels, genaamd myofibrillen. Iedere eiwitvezel is opgedeeld in zo’n tienduizend stukjes genaamd sarcomeren. In deze sarcomeren liggen de eiwitten die ervoor zorgen dat spieren hun functie, zoals bewegen, kunnen uitvoeren. Er zijn twee soorten eiwitten te vinden in de sarcomeren: actine en myosine.

Myosine kun je zien als dikke draden die bovenop elkaar gestapeld liggen. Stel je voor dat actine juist dunnere draden zijn, die vanaf de zijkanten tussen de dikke myosine draden willen schuiven. Als deze verschuiving plaatsvindt, produceren je spieren kracht. Als de actine draden weer naar de buitenkant schuiven, ontspannen je spieren zich.

Als je een beweging uitvoert, zoals een gewicht heffen in de sportschool, produceer je op deze manier kracht. Als je deze beweging stopt, neemt de kracht juist af. Dit proces heet een spier twitch. Spieren voeren nooit slechts één zo’n twitch uit, het samentrekken van spieren is altijd continu.

Je spieren kunnen op verschillende manieren kracht produceren. Enerzijds kunnen ze isometrischsamentrekken. Dit gebeurt als je een bepaald gewicht omhoog wilt houden, maar niet wil verplaatsen. Er is kracht nodig om dit gewicht te tillen, maar de kracht hoeft niet toe te nemen, omdat je het gewicht niet wil verplaatsen. De spieren blijven dan op dezelfde lengte.

Anderzijds kunnen ze isotonisch samentrekken. Dit gebeurt als je een bepaald gewicht wilt optillen, zoals een dumbbell in de sportschool. Terwijl de kracht opgebouwd wordt, wordt de spier korter. Dit gedeelte van isotonisch samentrekken heet een concentrische samentrekking. Als je de dumbbell vervolgens weer langzaam laat zakken, produceert je spier nog steeds kracht – anders zou de dumbbell immers direct op de grond vallen. Je spier wordt op dit moment weer langer. Dit gedeelte van isotonisch samentrekken heet eccentrischesamentrekking.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zulke eccentrische samentrekking leidt tot spierpijn na het sporten. En dat is niet voor niets: onderzoek wijst ook uit dat deze vorm van spiersamentrekken leidt tot het vergroten van spiermassa. Grote kans dat dat nou precies is wat jij als krachtsporter graag wilt!

Je niet enkel voor deze beweging gaan: onthoud dat je tijdens het sporten eigenlijk altijd een combinatie van alle bovengenoemde vormen van spiersamentrekkingen uitvoert. En je weet nu precies wat er op dat moment binnen in je lichaam aan de gang is! Happy training!

Share this post