Glutamine! 5 redenen om glutamine te nemen - Nutrition Maniacs

Glutamine! 5 redenen om glutamine te nemen

Glutamine! 5 redenen om glutamine te nemen

5 redenen om glutamine te nemen!

Glutamine: misschien kun je niet zonder, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Hoe dan ook, voor iedere sporter is het interessant om te weten wat glutamine precies is én wat het voor jouw lichaam kan doen!

Glutamine is een aminozuur. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten in je lichaam. Er bestaan in totaal 22 aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn. Dit betekent dat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken en je ze dus door middel van voeding moet binnenkrijgen. Glutamine is in principe niet essentieel, maar omdat het bij zoveel lichaamsfuncties betrokken is, is ons lichaam is vaak niet in staat om voldoende van dit aminozuur aan te maken. Bijvoorbeeld tijdens intensieve work-outs heeft je lichaam veel glutamine nodig en is het dus belangrijk om genoeg glutamine binnen te krijgen via je voeding. Want wat doet dit aminozuur allemaal?

1. Remt de spierafbraak
Glutamine gaat de afbraak van eiwitten tegen. Als je veel krachttrainingen doet, gaat je eiwitbehoefte omhoog. Als er genoeg glutamine beschikbaar is in je lichaam, gebruikt je lichaam geen eiwitten van bestaande spieren, zodat je geen spiermassa verliest.

2. Bevordert de spieropbouw
Glutamine bevordert de eiwitsynthese in je lichaam, waardoor je spieren in massa en kracht toenemen bij krachttrainingen.

3. Goede hersenenfunctie
Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in de hersenen en essentieel voor de opbouw van de neurotransmitters glutaminezuur en GABA. Dit maakt glutamine zeer belangrijk voor een goede hersenfunctie en de communicatie tussen je hersenen en je lichaam.

4. Goede nachtrust
Glutamine bevordert een goede nachtrust. De stof ammoniak ontstaat tijdens de afbraak van eiwitten in het lichaam. Een hoge hoeveelheid ammoniak in het lichaam zorgt voor slapeloosheid. Glutamine zorgt ervoor dat ammoniak wordt uitgescheiden in de urine en de hoeveelheid ammoniak in het lichaam dus daalt, waardoor je ’s avonds beter kunt slapen.

5. Bouwstof voor antioxidanten
Glutamine is een belangrijke bouwstof voor de antioxidant glutathion. Antioxidanten neutraliseren schadelijke vrije radicalen in ons lichaam, waardoor ze beschermen tegen bijvoorbeeld kanker en veroudering.

Genoeg redenen dus om als fanatieke sporter te zorgen dat je genoeg glutamine binnenkrijgt. Voedingsmiddelen die glutamine bevatten zijn eiwitrijke producten, zoals kwark, eieren, bonen en kip. Daarnaast bestaan er verschillende soorten supplementen waarmee je je dagelijkse hoeveelheid glutamine een flinke boost kunt geven. Met name direct voor en direct na je training kunnen je spieren dit aminozuur goed gebruiken. Zo weet je zeker dat jouw spieren er tijdens je trainingen weer hard tegenaan kunnen!

Share this post